Η δυσκοιλιότητα διακρίνεται σε 1. οργανική, η οποία έχει συγκεκριμένη αιτία (όπως πολύποδας, καρκίνος, φάρμακα κ.α) την οποία θα διαγνώσει και θα αντιμετωπίσει ο ιατρός σας και σε ιδιοπαθή ή λειτουργική, η οποία είναι η συχνότερη και εμφανίζεται σε νέες συνήθως γυναίκες ή ηλικιωμένους.
Συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή ώστε να εξεταστεί από ιατρό είναι η ξαφνική έναρξη δυσκοιλιότητας, η παρουσία αίματος στα κόπρανα, η απώλεια βάρους και η πτώση του αιματοκρίτη
Ορισμός λειτουργικής δυσκοιλιότητας: διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 6 μήνες και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν 2 τουλάχιστον από τα εξής:
- Αφόδευση με σύσφιξη στο 25% των κενώσεων
- Σκύβαλα ή σκληρής σύστασης κόπρανα στο 25%
- Αίσθημα ατελούς κένωσης στο 25%
- Αίσθημα απόφραξης στην περιοχή του πρωκτού στο 25%
- Χειρισμοί διευκόλυνσης για αν επιτευχθεί η κένωση στο 25%
- Λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα
Συμβουλές για την ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα:
- Καθημερινή κατανάλωση 20-35 gr φυτικών ινών (βρώμη, δημητριακά, όσπρια, φρέσκα φρούτα, πράσινες σαλάτες, λάχανο, καρότο, σύκα, δαμάσκηνα, ακτινίδια).
- Για πρωινό , 2-3 γεμάτες κουταλιές ωμής βρώμης (quaker) ή 2-3 κουταλιές πίτουρο (All bran). Να ανακατεύονται καλά προσθέτοντας γάλα ή γιαούρτι.
- Εναλλακτικά πρωινό με ψωμί ολικής αλέσεως με μαρμελάδα από δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα.
- Μετά το πρωινό, για 5-10 λεπτά θα πρέπει να χαλαρώσετε και προσπαθήστε να πάτε στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεται να πιεστείτε. Κάνετε υπομονή αν η μέθοδος δεν λειτουργήσει από τις πρώτες μέρες.
- Για τα κύρια γεύματα επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. μαύρο ψωμί, σαλάτες, βραστά χόρτα, βραστά κολοκύθια, ακτινίδια, μήλα με τη φλούδα, σύκα, δαμάσκηνα κ.α).
- Σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική άσκηση
- Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινωθεί με διατροφή χαμηλή σε πρόσληψη φυτικών ινών (λίγα φρούτα ή σαλάτες, λευκό ψωμί και πολλά γλυκά), με κατανάλωση σοκολάτας.
- Συστήνεται η κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, χυμοί φρούτων και λαχανικών) (1,5-2 λίτρα καθημερινώς).
- Να μην καθυστερείτε ή διακόπτετε την έπειξη προς αφόδευση.