ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ

Polypectomy-GR

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθη εξογκώματα του βλεννογόνου, είναι εξαιρετικά συχνοί και η συχνότητα τους αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον έναν πολύποδα. Η παρουσία πολυπόδων στο παχύ έντερο είναι σημαντική δεδομένου ότι μερικοί από αυτούς  μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Οι πιθανότητες να εμφανισθούν συμπτώματα αυξάνουν όσο μεγαλύτερος είναι ο πολύποδας και  όσο πιο κοντά βρίσκεται στο τέλος του εντέρου. Συχνότερα συμπτώματα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα ή πτώση του αιματοκρίτη. Σπάνια προκαλείται  πόνος από πολύποδες.  Δυστυχώς, η έλλειψη συμπτωμάτων  σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνοι πολύποδες, ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου χωρίς κανένα σύμπτωμα. Για τον  λόγο αυτό,  ο προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση είναι  πρωταρχικής σημασίας.

ΤΥΠΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ

  1. Αδενώματα : Αυτοί είναι και οι μεγαλύτερης σημασίας, διότι έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαλλαγής σε κακοήθεια. Για τον λόγο αυτό, είναι πρωταρχικής σημασίας να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν προληπτικά.
  1. Υπερπλαστικοί πολύποδες. Είναι οι πιο συχνοί, και είναι συνήθως μικροί. Είναι επίπεδοι και ανοικτόχρωμοι και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Επομένως, οι ασθενείς με υπερπλαστικούς πολύποδες δεν διατρέχουν κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο και  δεν  χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση.
  1. Οδοντωτοί πολύποδες. Αυτοί αν και έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τους υπερπλαστικούς πολύποδες, δυνητικά μπορεί να εκτραπούν σε κακοήθεια. Συνήθως βρίσκονται στο δεξιό τμήμα του παχέος εντέρου και εντοπίζονται σχετικά δύσκολα.
  1. Φλεγμονώδεις πολύποδες. Αυτοί παρατηρούνται συνήθως σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος Crohn.  Oι  φλεγμονώδεις πολύποδες είναι καλοήθεις και δεν είναι προκαρκινικοί.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΛΥΠΟΔΩΝ

Η καταλληλότερη εξέταση  για αυτό είναι η κολονοσκόπηση, κατά την οποία ο γαστρεντερολόγος ελέγχει με τη βοήθεια της κάμερας του κολονοσκοπίου ολόκληρο το παχύ έντερο. Οι περισσότεροι πολύποδες που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μπορεί να αφαιρεθούν πλήρως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ενώ ο ασθενής είναι σε καταστολή. Οι μικρότεροι αφαιρούνται απλά με τη λαβίδα βιοψίας, ενώ οι μεγαλύτεροι (άνω των 5-6mm) με ένα ειδικό σύρμα σε σχήμα θηλιάς, τον βροχο πολυποδεκτομής με ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν ο πολύποδας έχει μεγάλη βάση ή είναι επίπεδος, πρέπει πρώτα να ανυψωθεί η βάση του με ένεση συνήθως διαλύματος φυσιολογικού ορού και αδρεναλίνης, ώστε να επιτύχουμε την ολική αφαίρεση του πολύποδα, χωρίς τον κίνδυνο διάτρησης του τοιχώματος του εντέρου. Η αφαίρεση πολυπόδων ή αλλιώς πολυποδεκτομή,  είναι μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Παρακάτω θα δείτε τη διαδικασία της πολυποδεκτομής (προσωπικό μου αρχείο):

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η

  • Χαρακτηριστική εικόνα πολύποδα παχέος εντέρου
  • Αφαίρεση και δημιουργία «κενού» στο βλεννογόνο
  • Κλείσιμο του «κενού» με clip για την πρόληψη αιμορραγίας
  • Συλλογή του πολύποδα, ώστε να σταλεί για ιστολογική εξέταση

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η:

  • Πολύποδας παχέος εντέρου
  • Περιβροχισμός του με σύρμα (θηλιά)
  • Μικρή ουλή μετά την αφαίρεση