ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

image

Τι είναι η γαστροσκόπηση ;

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού συστήματος, δηλαδή του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Γαστρεντερολόγο, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, το γαστροσκόπιο, το οποίο στην άκρη του φέρει κάμερα. Με τη γαστροσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος ελέγχει το εσωτερικό τμήμα του οισοφάγου, του στόμαχου και του δωδεκαδακτύλου. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζει τυχόν παθολογικά ευρήματα, όπως διαφραγματοκήλη, οισοφαγίτιδα, έλκος, πολύποδες, γαστρίτιδα, κοιλιοκάκη, καρκίνο κ.α, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστώσει εκείνη τη στιγμή την ύπαρξη ενός μικροβίου, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στο στομάχι. Επίσης, κατά την εξέταση ο ιατρός μπορεί να πάρει δείγμα για βιοψία και να αφαιρέσει πολύποδες από το στομάχι.

Πότε πρέπει να κάνουμε γαστροσκόπηση ;

Ο κατάλληλος άνθρωπος να αποφασίσει αν πρέπει να υποβληθείτε σε γαστροσκόπηση είναι ο Γαστρεντερολόγος σας. Δε χρειάζεται να κάνουμε γαστροσκόπηση, επειδή έχουμε απλώς καούρες ή πόνο στο στομάχι (ειδικά σε νεαρή ηλικία). Απαιτείται πρώτα η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση από τον Γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση. Γενικά οι ενδείξεις διενέργειας της γαστροσκόπησης είναι οι εξής :

  • Πόνος στο στομάχι που δεν υφίεται με την αγωγή ή παραμένει άγνωστης αιτιολογίας παρά τις εργαστηριακές εξετάσεις
  • Πόνος κατά μήκος του οισοφάγου κατά την κατάποση τροφών (οδυνοφαγία)
  • Αίσθημα ότι κολλάει ο βλωμός (η μπουκιά) σε κάποιο σημείο του οισοφάγου κατά την κατάποση (δυσφαγία)
  • Μαύρα κόπρανα (σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει εστία αιμορραγίας στο στόμαχο ή το δωδεκαδάκτυλο)
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Δυσπεψία με συνοδό απώλεια βάρους ή/και πτώση του αιματοκρίτη
  • Πρόσφατης έναρξης συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό σε ασθενή ηλικίας > 50 ετών
  • Κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  • Υποψία κοιλιοκάκης
  • Συμπτωματολογία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για πολλά έτη

Πληροφορίες για τη διαδικασία της γαστροσκόπησης

  1. Πριν τη γαστροσκόπηση ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό για τουλάχιστον 8 ώρες και να μην έχει πιει τίποτα τις προηγούμενες 4 ώρες.
  2. Η εξέταση γίνεται είτε με τη χορήγηση ήπιας μέθης ενδοφλέβια ή με βαθιά καταστολή που δίνεται από Αναισθησιολόγο και είναι πλέον ανεκτή από τον ασθενή.
  3. Η εξέταση κρατά μόλις λίγα λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ερεθισμό στο λαιμό του εξαιτίας του γαστροσκοπίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χρειάζεται μόνο να περιμένει για 15-30 λεπτά, έως ότου περάσει η επήρεια της μέθης. Το φαγητό επιτρέπεται μετά από 1 ώρα, ενώ ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει τις επόμενες 6-8 ώρες.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές κατά τη γαστροσκόπηση ;

Γενικά η γαστροσκόπηση είναι μία απλή εξέταση χωρίς κινδύνους, αφού καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση. Σπανιότατα όμως και σε ποσοστό < 1/1000 περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές είτε από τη μέθη (άπνοια, αλλεργία, βραδυκαρδία κ.α) είτε από την ίδια την εξέταση (αιμορραγία, διάτρηση, εισρόφηση κ.α). Οι επιπλοκές αυτές βέβαια συμβαίνουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή με σοβαρά συνοδά νοσήματα). Για αυτό και πριν την εξέταση συστήνεται να προηγείται επίσκεψη στον Γαστρεντερολόγο και να λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.