ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

aimoroides

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του εντέρου, περιέχουν τα αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιµορροϊδικού πλέγµατος, έχουν µορφή σάκων και με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Ως αιμορροϊδοπάθεια περιγράφεται ο ερεθισμός και η διόγκωση των αγγειακών αυτών «μαξιλαριών», των αιμορροϊδων στην περιοχή του πρωκτού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθησηκαι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του κάποιο σύμπτωμα της νόσου (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Αιμορραγία από το ορθό (στο χαρτί, το εσώρουχο, ή πάνω στα κόπρανα)
  • Πόνος πρωκτού
  • Κνησμός (φαγούρα) πρωκτού
  • Δυσκοιλιότητα
  • Βλέννα
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης εντέρου
  • Αναιμία

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
1ου βαθμού: προβάλλουν από το βλεννογόνο,αλλά δεν προπίπτουν.
2ου βαθμού: προπίπτουν από το δακτύλιο κατά την αφόδευση,αλλά ανατάσσονται αυτόματα μετά από αυτήν.
3ου βαθμού: προπίπτουν κατά την αφόδευση,αλλά ανατάσσονται όχι αυτόματα,αλλά με χειρισμούς του ασθενούς.
4ου βαθμού: είναι μόνιμα προπίπτουσες και μη ανατασσόμενες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. Τροποποιήσεις τρόπου ζωής, όπως περπάτημα, τρέξιμο, αποφυγή καθιστικής ζωής, αρκετό νερό, απόφυγή λιπαρών, τηγανητών, μπαχαρικών και αλκοόλ και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ώστε να μην υπάρχει δυσκοιλιότητα και «σφίξιμο» κατά την αφόδευση

2. Φαρμακευτική αγωγή: τοπικές αλοιφές και υπόθετα με αντιφλεγμονώδη, αναγεννητική και αναλγητική δράση, αλλά και στις κρίσεις λήψη αγωγής από το στόμα

3. Ενδοσκοπική θεραπεία: Τα τελευταία έτη κερδίζει συνέχεια έδαφος η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, η λεγόμενη «ενδοσκοπική απολίνωση» των αιμορροϊδων. Είναι ανώδυνη, αποτελεσματική και στηρίζεται στην εφαρμογή πολλαπλών ελαστικών δακτυλίων με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου, οι οποίοι «στραγγαλίζουν» τους αιμορροϊδικούς όζους, προκαλώντας ισχαιμία, νέκρωση και ακολούθως απόπτωσή τους. Μπορεί να χρειασθεί επαναληπτική συνεδρία μετά από διάστημα 2 μηνών περίπου. Για την εξέταση απαιτείται διακοπή τυχόν αντιπηκτικών που λαμβάνει ο ασθενής και καθαρισμό του εντέρου με υποκλυσμό πριν την επέμβαση. Η ενδοσκοπική απολίνωση των αιμορροϊδων είναι σχετικά ανώδυνη, ασφαλής μέθοδος και απαιτεί μόνο μια πολύ ήπια καταστολή. Το πιο συνηθισμένο παράπονο των ασθενών (4-5%) είναι μια μικρή αίσθηση βάρους στην περιοχή για 2-3 ημέρες. Σπανιότερες δυνητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν τον πόνο, την θρόμβωση των εξωτερικών αιμορροϊδων, την αιμορραγία κ.α. που όμως αντιμετωπίζονται αναλόγως. Προτέρημα της μεθόδου είναι ότι αποφεύγονται οι πιο επιθετικές παρεμβάσεις, όπως είναι οι χειρουργικές, που απαιτούν περισσότερο κόστος και νοσηλεία για τον ασθενή.

Χειρουργική θεραπεία: υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται (κυρίως αιμορροϊδεκτομή κατά Longo και χρήση Laser) και ενδείκνυται απόλυτα για την προχωρημένη αιμορροϊδοπάθεια (3ου και 4ου βαθμού)