ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

colonoscopy-treatment-singapore

Η κολονοσκόπηση είναι ενδοσκόπηση ολόκληρου του του παχέος εντέρου και του τελευταίου τμήματος του λεπτού εντέρου. Πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Γαστρεντερολόγο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, το κολονοσκόπιο, το οποίο στην άκρη του φέρει κάμερα. Με την κολονοσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος εντοπίζει τυχόν παθολογικά ευρήματα, όπως πολύποδες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, εκκολπώματα, κολίτιδα και καρκίνο. Είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για ανίχνευση αλλά και αφαίρεση πολυπόδων, και συνεπώς οδηγεί στην αποτελεσματική πρόγνωση και τον έλεγχο του καρκίνου στο παχύ έντερο. Κατά την εξέταση είναι πιθανό να παρθεί δείγμα από το βλεννογόνο του παχέος εντέρου για βιοψία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια βλάβη. και συστήνεται σε όσους είναι άνω των 50 ετών αλλά και σε όσους έχουν ιστορικό της πάθησης στην οικογένεια.

Πληροφορίες για τη διαδικασία της κολονοσκόπησης

  1. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη χορήγηση ήπιας μέθης ή με βαθιά καταστολή ενδοφλέβια, παρουσία αναισθησιολόγου. Διαρκεί 20-40 λεπτά και μετά την ολοκλήρωσή της ο ασθενής χρειάζεται να μείνει στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο για 1-2 ώρες για να συνέλθει.
  2. Για 1-2 ημέρες πριν από την εξέταση ο ασθενής ακολουθεί ειδική δίαιτα που θα του δώσει ο γιατρός, ενώ τη νύχτα πριν από την κολονοσκόπηση του χηρηγείται καθαρτικό.