ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

bigstock-A-Man-Holds-The-Breasts-The-P-185589043

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στόμαχου, με αποτέλεσμα γαστρικό υγρό, τροφές αλλά και χολή από το στομάχι να παλινδρομούν στον οισοφάγο και να προκαλούν το χαρακτηριστικό αίσθημα της καούρας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • οπισθοστερνικό καύσος (καούρα)
  • ρεψίματα
  • αναγωγές τροφών αλλά και σπανιότερα
  • ξηρός βήχας
  • βραχνάδα
  • διάβρωση οδόντων, δυσοσμία στόματος
  • αίσθημα παρουσίας «κόμπου» στον λαιμό ή να «κολλάει» το σάλιο στον οισοφάγο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

  • διαιτητικές τροποποιήσεις και
  • φαρμακευτική αγωγή, η οποία μειώνει την παραγωγή γαστρικού οξέος, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τα συμπτώματα

Συμβουλές:

1. Μην ξαπλώνετε πριν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό.

2. Προτιμάτε να ξαπλώνετε στο αριστερό πλάγιο

4. Να αποφεύγετε τα μεγάλα και να προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα.

5. Αν είστε υπέρβαρος, προσπαθήστε να χάσετε βάρος.

6. Στην κατάκλιση σηκώστε ψηλότερα το θώρακα με όποιο τρόπο βρίσκετε πιο άνετο:

– τοποθετώντας τάκους 20 εκ. στα πάνω πόδια του κρεβατιού

– τοποθετώντας μαξιλάρια από τη μέση και πάνω

7. Παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας σε σχέση με τις συνήθειες και τις διάφορες τροφές. Αποφεύγετε τις τροφές που αναφέρονται στην συνέχεια ή και άλλες που σας προκαλούν συμπτώματα .

Γενικά αποφεύγετε τα λιπαρά, τα γλυκά, τα όξινα.

Λιπαρά: Λιπαρό κρέας, ζαμπόν, μπέϊκον, κονσέρβες κρέατος, αλλαντικά, λιπαρά ψάρια,

λιπαρές σάλτσες όπως η μαγιονέζα, λιπαρά τυριά, τηγανιτό ή ψημένο βούτυρο

Πίττες : σφολιάτα, τυρόπιτες κ.α

Γλυκά: Γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού με σιρόπι, σοκολάτα, λουκουμάδες

Ξινά: Πορτοκάλι, , λεμόνι, γκρέιπ φρούτ

Ποτά: Πολύ ζεστά ποτά, δυνατός καφές, τσάϊ, κακάο και αεριούχα οινοπνευματώδη ποτά

Άλλα: Κρεμμύδια, ξύδι, σκόρδο, πικάντικες σάλτσες, κέτσαπ, μουστάρδα, πιπέρι, πάπρικα